TTF-systeem in balans na dagen van onbalans

De gasprijzen voor Day-Ahead stegen op woensdag, gedreven door de iets koudere weersvoorspellingen voor donderdag. De laatste voorspellingen laten warme kerstdagen zien, gevolgd door een paar koude dagen. Dit werkte de prijzen voor onder andere BOM in de hand; die steeg met ongeveer 30 cent gedurende de dag.

Het systeem was rustig en in balans, de vraag van huishoudens in Nederland en in het buitenland was beduidend lager dan op dinsdag. De productie vanuit Groningen blijft stabiel, het beleid is zo min mogelijk fluctuaties qua productie, wat ervoor zorgde dat storages minder zijn gaan withdrawen.

Door de hoge withdrawal rate van vorige week, door de hoge prijzen en lage temperaturen, zullen storages waarschijnlijk gaan injecteren in de warme kerstdagen.

Lange termijn

De prijzen op de curve waren rustig aan het stijgen op woensdag. De markt werd gedreven door de langzaam maar zeker stijgende olieprijs in combinatie met de kolenprijs die weer richting de 90 euro per ton ging. Gedurende de dag steeg de Q1-18 met ongeveer 40 cent en ook de Cal18 ging mee met ongeveer 15 cent. Aan het einde van de dag zakte de wisselkoers met het Britse pond wat, waardoor het voor Britse handelaren minder interessant is om op de Euromarkt van TTF te kopen.

gasprijs

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.