Storing Noorwegen zorgt voor hogere prijzen

Een stroomstoring in Noorwegen verminderde de gasimport uit dat land, wat onmiddellijk tot hogere prijzen leidde.

De markt opende donderdag vrij laag, maar keerde plots toen aangekondigd werd dat er een stroomstoring was op de processing plant Kollsnes in het Noorse gasnetwerk, waardoor de import vanuit Noorwegen met 50 mcm per dag werd verminderd. Dit raakte vooral het VK, maar ook viel een flink stuk import weg richting Emden waar het Noorse gas Nederland en Duitsland binnenkomt.

Het zorgde ervoor dat zowel op NBP als op TTF de systemen short kwamen te zitten en dat de prijzen WithinDay onmiddellijk begonnen te stijgen en dat de rest van de promptmarkt al snel begon te volgen. In eerste instantie zou de storing 12 tot 24 uur duren. Het uitgevallen deel is inmiddels wel weer opgestart, maar de terugkeer tot volle productie duurt zeker nog tot morgen. Een iets hogere opening van de prompt is dan ook wel de verwachting.

Lange termijn

Ook de curve opende flink lager, maar draaide toen het nieuws over Kollsnes bekend werd gemaakt. De onzekerheid in de korte termijn werkt flink door op de curve. De ruwe olievoorraden daalden minder dan verwacht, maar de gasolinevoorraden daalden weer harder dan verwacht. In eerste instantie daalden de markten op de cijfers, maar daarna corrigeerde dat weer en sloot de curve uiteindelijk 10 eurocent per MWh hoger.

gas

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.