SodM adviseert meer snelheid met afbouwen gasproductie

Gas Groningen

Gisteren kwam het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) met een nieuw advies aan de minister van Economische Zaken. Daarin wordt aangedrongen op een versnelde afname van productie om zo snel mogelijk naar de 12 miljard kubieke meter per jaar (bcm per jaar) te gaan, en in principe ook zo snel mogelijk de productie helemaal af te bouwen. Daarbij zou de minister ook moeten kijken naar fiscale mogelijkheden en op termijn zelfs naar een verbod van de afname van Gronings gas.

Het een en ander werd gepresenteerd in een persconferentie. Er was geen sprake van enige beweging in de markt door de gepresenteerde adviezen.

Dit jaar verwacht GTS een productie tussen 19 en 20 bcm en dat is toch lager dan het maximum van 21,6 bcm dat eerder is ingesteld als eerste reductie om de kans op aardbevingen in Groningen te verminderen.

Trump lijkt toch wat in te binden richting China. Eerder deze week wilde hij nog flink ingrijpen bij investeringen van China in bepaalde sectoren in de VS. Hij liet gisteren weten wel een rem op deze investeringen te willen zien, maar wel binnen de huidige regelgeving. Je zou dit een de-escalatie kunnen noemen.

De euro verloor gisteren flink ten opzichte van de dollar maar bleef onveranderd ten opzichte van het Britse pond.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.