Saoedi-Arabië gaat export van olie naar Azië verlagen

boorplatformen

De olieprijs is gisteren gedaald. De olieprijs stond in de eerste handelsuren van de dag nog hoger vanwege de berichtgeving dat Saoedi-Arabië de export van olie naar Azië de komende maand met ruim 10 procent gaat verlagen. Als één van de grootste olieproducenten ter wereld en belangrijke speler in de OPEC geeft Saoedi-Arabië hiermee een signaal af dat het bereid is ver te gaan om het productieoverschot van olie verder te beperken. Later op de dag daalde de prijs echter weer: de markt twijfelt nog altijd aan de houdbaarheid van de productiebeperkende oliedeal.

Kolen

De export van Amerikaanse kolen is in de afgelopen periode flink gestegen door de hoge kolenvraag uit China. Amerika is een swingproducer, die afhankelijk van de prijs meer of minder gaat exporteren. De export naar China is gestegen met ruim 1000%. Dit klinkt veel, alleen het is nog steeds maar 1,2 miljoen ton kolen.

Interessant is om te zien waar Amerika vooral zijn kolen naar exporteert, op nummer één staat Nederland! Amerika exporteerde 4,4 miljoen ton kolen richting ons land, een daling van 1.5% ten opzichte van vorig jaar. Op nummer twee staat Zuid-Korea met 4.1 miljoen ton, dan India met 3.8 miljoen en tenslotte Japan met 3,6 miljoen.

Er is wel een downwards risico voor de kolen export: als de prijzen wereldwijd gaan dalen, zal de export van Amerika snel beperkt worden.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.