Recordprijzen op gasmarkt door koud weer

gas

Er werd begin deze week al gevreesd voor donderdag. De koudste dag van deze periode in combinatie met een krachtige oostenwind zorgde ervoor dat de vraag naar gas ver boven de forecasts van bijna alle partijen lag. De NAM produceert, zoals opgelegd door het SodM en de Minister van Economische Zaken, een vlak patroon, en helpt dus niet mee om de peakvraag op te vangen. De problemen waren in het VK echter nog groter door uitval van import uit Noorwegen en leidde daar tot nog hogere prijzen dan op TTF.

Sinds eergisteravond was de BBL (waarmee gas van TTF richting NBP wordt getransporteerd) weer beschikbaar en werd er dus flink geleverd aan het VK op NBP. De angst voor een hoge avondpeak leidde uiteindelijk tot prijzen voor Intradag (WD) tot zelfs 135 Eur/MWh en voor DayAhead (DA) van 100 Eur/MWh. Prijzen die niet eerder werden genoteerd. Ook het weekend en de werkdagen voor volgende week lieten behoorlijk hoge prijzen zien. Aan het eind van de middag, dus voor de avondpeak, kwamen de prijzen wat omlaag.

Lange termijn

De lange termijn ging in de ochtend en de vroege middag wel mee omhoog met de recordprijzen op de prompt. Toen de markt aan het eind van de dag wat begon te ontspannen,begon de curve te dalen op de bearish olie- en kolenmarkt. De voorkant ging dus omhoog, de achterkant daalde verder. We zijn voor de lange termijn dan ook nog steeds neutraal tot bearish.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.