Prompt en Q1-18 flink omlaag

De laatste dagen bleken de prijzen aan de voorkant van de curve iets te hard opgeklopt. Het werd aangeslingerd door de prijzen op de DayAhead en het Weekend. De voorkant van de curve opende gisterochtend flink lager en dat bleek de aanzet tot een daling van de prijzen voor de werkdagen volgende week, en impliciet ook de frontmaand Dec-17.

Eén van de redenen waarom het omlaag ging, is de onzekerheid over de weersvoorspelling na het weekend. Deze ligt wel op de normaaltemperatuur, maar het is erg onzeker welke kant het nu echt op gaat. Op Zeebrugge gingen de prijzen ook flink omlaag, behalve op de DayAhead. Daar ging de prijs zelfs iets omhoog. Dit werd veroorzaakt door een grotere vraag door elektriciteitscentrales. Dit kwam weer voort uit een hoge peak prijs op de Belpex. Alle andere prijzen op de prompt op Zeebrugge gingen wel omlaag in lijn met TTF.

Lange termijn

De Dec-17 en de Q1-18 gingen gisteren erg hard omlaag op TTF en sloten aan het eind van de dag meer dan 0.45 Eur/MWh lager. De rest van de curve daalde ook, maar steeds minder tot en met de Win-19 die nog 0.175 Eur/MWh omlaag ging. Daarna was er eigenlijk weinig beweging meer. Vanaf Q2-20 bewogen de prijzen nauwelijks meer. De backwardation is er dus gisteren flink uitgeklopt, nadat deze afgelopen week juist erg opgeklopt was. Ook vanmorgen lijkt de markt weer verder lager te openen.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.