Problemen kerncentrales België jagen curve omhoog

Iets hogere prijzen op de spot. We zitten nog steeds onder het niveau van afgelopen vrijdag, maar het aanbod door renewable energie in de vorm van (vooral) wind, zorgt ervoor dat de prijzen niet verder stijgen. Er is wel minder straling, maar dat wordt dus door de windproductie gecompenseerd. De outages in België hebben nog niet veel impact op prompt. Dat ligt wel anders voor de prijzen op de curve.

Lange termijn

Bij de opening gisteren gingen de powerprijzen in België onmiddellijk de lucht in. De oorzaak was het uitstellen van het in bedrijf nemen van de kerncentrale Tihange 3 tot 30 september. Electrabel liet weten dat dit te maken had met het verval van het betonnen plafond van de ruimte waarin zich de stoom uitlaatkleppen bevinden. Van de 7 kerncentrales, met een totale capaciteit van bijna 6000 MW, zijn er nu vier uit bedrijf. De niet beschikbare opwekcapaciteit is 2910 MW. De planning is dat dit niet groter wordt, maar de onderhoudsschema’s zijn erg krap en er dienen zich bij onderzoek steeds nieuwe problemen aan.

Zoals gezegd, het zorgde voor een flinke stijging van de powerprijzen in België, en Nederland volgde de Belgische markt. Wel iets gematigder. De kolenprijs bleef ongeveer hangen op het niveau van de sluiting van vrijdag, de gasprijs ging wel omhoog en ondersteunde daarmee de stijging.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.