Powercurve stijgt door hogere grondstofprijzen

Op de spotmarkten is er nog altijd sprake van een lage base peak spread. Dit weekeinde lag de peak prijs zelfs onder de base prijs. Dit werd met name veroorzaakt door het mooie zonnige weer. Aan de ene kant wordt er veel stroom opgewekt via zonnepanelen tijdens de peakuren. Daarnaast zijn mensen, zeker in het weekeinde, op pad en verbruiken dus minder stroom overdag.

Donderdag is het Hemelvaart, een nationale feestdag, en de vrijdag is een brugdag waarop veel mensen vrij zijn en er dus een lang weekeinde van maken. Dit gaat de spotprijzen deze week drukken. In Nederland is de beschikbaarheid van kolencentrales laag. Dit wordt veroorzaakt door het niet beschikbaar zijn van de Maasvlakte Centrale (1GW, kolen), wat heeft een bullish effect op met name off peak uren. De frontmaand, juni, werd duurder, veroorzaakt door hogere grondstofprijzen.

Lange termijn

Verderop in de curve was het sentiment afgelopen vrijdag bullish. Power fundamenteel is er niets veranderd, de curve reageerde voornamelijk op de gestegen kolen- en gasprijzen. De stijging van deze grondstoffenprijzen zorgt ervoor dat de opwek van stroom duurder wordt, vandaar dat deze prijsstijgingen direct doorwerken in de powercurve. De spreads (spark en dark) bleven stabiel.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.