OPEC komt vandaag bijeen

De olieprijs ging gisteren flink omlaag op de verwachting dat de OPEC en Rusland de productie van ruwe olie met 300.000 tot 600.000 vaten per dag zullen gaan opvoeren. In de oorspronkelijke deal tussen de OPEC en Rusland (het zijn nog meer niet-OPEC landen, maar Rusland is daarin leidend) was een beperking van 1,8 miljoen vaten per dag. In werkelijkheid bleek dat 2,4 miljoen vaten per dag te zijn geweest omdat een aantal OPEC-landen minder produceerde of minder kon afzetten.

Door deze productiebeperkingen, die overigens ook nog deels werden gecompenseerd door de productie en export in de VS, is de olieprijs flink omhoog gegaan en zijn de wereldwijde voorraden langzaam maar zeker omlaag gegaan. De hoge olieprijs zet echter een rem op de wereldwijde economie en dat is natuurlijk niet goed voor de verkoop en zal op termijn de vraag doen verminderen, wat niet per se in het belang is van olieproducerende landen. Deze zijn op zoek naar een balans waarbij de vraag hoog genoeg blijft bij een zo hoog mogelijke prijs. Die prijs ligt iets boven de 70 dollar per vat, denkt men. De wereldwijde vraag naar olie groeit overigens nog steeds.

De daling was gisteren 1,69 USD/bbl. Vanmorgen had de olieprijs al weer wat herstel laten zien en stond om 8:30 ongeveer 0,90 USD/bbl hoger dan het slot van gisteren.

Kolen

Het was gisteren een bearish markt. De opwaartse druk uit Azië is wat aan het verminderen. De weersomstandigheden zorgen er in China voor dat de vraag iets minder is voor de korte termijn. De frontmaand ging dus ook omlaag. De Cal19 daalde en sloot net op 84,30 USD/ton.

China heeft de importbeperkingen, ingesteld om de opwaartse druk op de kolenprijzen te verminderen, omlaag gebracht omdat er regionaal problemen dreigen te ontstaan. De voorraden bij de zes grootste productielocaties zijn op dit moment in orde, maar de vraag door productie was afgelopen mei het een na hoogst van alle tijden. Het is dus nog maar de vraag of de daling van de kolenprijs door gaat zetten over een langere periode.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.