Olie zorgt voor zeer volatiele gasmarkt

Gasprijzen

Er werd gisteren weer bijzonder veel onderhoud gemeld en aangepast. Dat was echter niet de oorzaak van de volatiliteit van de prompt. Deze werd volledig gedreven door de curve waar de korte termijn achteraan liep. Het was in iets mindere mate, maar bij opening liepen de prijzen flink omhoog; de DayAhead tikte zelfs even de 22,00 Eur/MWh aan. Later in de middag ging de curve echter omlaag en ging de prompt mee terug naar een lager niveau. De sluiting was echter wel hoger dan die van eergisteren. De markt blijft bullish en zeer nerveus.

Lange termijn

De prijzen op de curve liepen de hele dag achter de olieprijs aan. Op een bepaald moment stond de olieprijs bijna 1,00 USD/bbl hoger dan het slot van eergisteren en stond ook de gasmarkt op het hoogste punt, waarbij de Win18 de grootste stijging liet zien en zelfs even door de 23,00 Eur/MWh heen ging. De opening was 22,60 Eur/MWh. Halverwege de middag, voor opening van de beurzen in de VS, ging de olieprijs weer naar beneden en kwam na opening van de markt in de VS zelfs even onder het slot van eergisteren. Dit zorgde voor een behoorlijk snelle daling van de gasmarkt, waarbij de Win18 weer terugging naar 21,70 Eur/MWh.

De markt sloot dus opnieuw hoger. En de achterkant van de curve, die maar mondjesmaat meegaat met de voorkant, ging met 0,30 Eur/MWh mee op en neer om 0,10 Eur/MWh hoger te sluiten dan eergisteren. De markt blijft dus bullish en intradag zeer volatiel. We denken dat dit zeker nog wel even zal voortduren.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.