Olie trekt gasmarkt omlaag

Hoewel ook gisterochtend weer begon met een fikse short in het Noorse gassysteem, gingen de prijzen intramaand mee omlaag met de curve. Alles dus onder druk van de dalende olieprijs. Toch is een WithinDay prijs van net onder de 22.00 Eur/MWh begin juni nog behoorlijk hoog.

Opvallend was ook dat de prijzen voor de rest van juni wel mee omlaag gingen, maar nog steeds hoger liggen dan die van de rest van de zomer. We denken dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt door het onderhoud van de interconnector tussen het VK en België dat halverwege deze maand begint.

Het sentiment is dus bearish, maar we blijven beducht voor een plotselinge bullish draai in de markt, al dan niet onder invloed van de olieprijs. Het herstel van de oliemarkt zit nog niet in de gasprijs. We denken dat de prijzen wat hoger zullen openen. Zeker is natuurlijk niets. Het valt nu nog niet af te lezen aan de prijzen van de WithinDay.

Lange termijn

Natuurlijk daalde ook de curve tijdens de handelsdag met de olieprijs mee. Anders dan maandag daalde de zomermaanden en Win-18 harder dan de rest van de curve, waardoor een deel van de backwardation die de laatste weken de voorkant heeft opgejaagd wat aan het verdwijnen is. De daling is duidelijk maar we blijven toch op onze hoede. Er is niet veel nodig om de olieprijs weer bullish te krijgen en we zijn er redelijk zeker van dat de gasprijs de olie achterna gaat. Het herstel van de oliemarkt was ver na de sluiting van de gasmarkt en is dus niet meer meegenomen in de curve. We verwachten dan ook een hogere opening vandaag.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.