Olie enorm volatiel door berichtgeving Iran-deal

De olieprijs opende gisteren laag, ging weer omhoog op de verwachting dat Trump de deal met Iran zou schrappen, ging omlaag toen media over een uitbreiding van de sancties in de deal berichtten, en schoot weer omhoog toen de deal daadwerkelijk werd geschrapt. De olieprijs sloot uiteindelijk lager op 74,85 USD/bbl om vanmorgen 1,65 USD/BBL hoger te openen, en laat op het moment van schrijven 76,50 USD/bbl zien.

Het schrappen van de deal met Iran heeft dus alsnog haar bullish werking. De komende dagen zal een volatiele markt te zien zijn, zo verwachten wij. De markt zal op zoek gaan naar nieuw evenwicht. Het opzeggen van de deal met Iran is eenzijdig door de VS gedaan, maar er zijn nog vier andere partijen bij betrokken die nu, wat betreft het opzeggen van de deal, recht tegenover de VS staan. Zij kunnen gewoon de olie betrekken van Iran. Dat zal zeker voor nog meer onrust gaan zorgen.

Het is zeer onduidelijk wat er nu staat te gebeuren. Onrust zorgt voor hogere prijzen, er wordt meer risicopremier betaald, maar het zal zeker tot correcties gaan leiden. Zoals gezegd, volatiel.

De olievoorraadcijfers in de VS van de industrie lieten gisteren een daling zien van de ruwe olievoorraden. Iets meer dan verwacht, en dit is zeker nog een kleine steun voor een hogere olieprijs.

Kolen

De Cal19 liet op de forwardmarkt tijdens de bank holiday maandag een prijs van 86,00 USD/ton noteren, waarbij nauwelijks volume was te zien. Gisteren ging de prijs langzaam terug en sloot op 84,75 USD/ton op de beurs. Iets hoger dan de laatste notatie op de beurs van 84,50 USD/ton. Ook hier denken we dat de hoge opening van de olieprijs vanmorgen voor een stijging zal gaan zorgen. Hoewel de kolenmarkt meestal langere trends laat zien, verwachten we hier nu ook wat meer volatiliteit van dag op dag.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.