Nordstream 2 stap dichterbij

Het GTS-systeem liep in de loop van de ochtend al snel richting short. Er waren in de loop van de middag dan ook enkele onbalans calls voor de short positie. Dit had onder andere te maken met het weer, waardoor de vraag naar gas hoog was. De LNG-productie was wederom hoger dan de afgelopen dagen, terwijl de productie uit Groningen weer lager was.

Vanaf morgen gaan de temperaturen omhoog en dat was te zien aan de prijzen voor volgende week. Die liggen nu behoorlijk onder die van vandaag. Ook de BOM-prijzen stonden onder druk en gingen wat omlaag. Door de aankomende koude nacht waren de Day Ahead-prijzen nog op het niveau van Within Day.

Lange termijn

De lange termijn was op donderdag een erg rustige markt met weinig beweging in de prijzen. Hoewel de kolenprijs steeg, evenals de olieprijs, werd dit tegengegaan door een stijging van de Euro tegenover de Britse pond. De warme weersverwachting voor april houdt de voorkant van de curve onder controle, waardoor de prijs voor mei rond de 18.10 €/MWh blijft hangen. De grens van 18 €/MWh werd even getest, maar niet doorbroken.

Interessanter is de ontwikkeling rondom de Nordstream 2 pijpleiding van Rusland richting Duitsland. Inmiddels hebben Finland en Denemarken toegezegd mee te zullen werken aan de aanleg, het wachten is nog op Zweden. Hiermee zou de capaciteit van de huidige Nordstream pijpleiding verdubbelen van 55 miljard kuub gas per jaar naar 110.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.