Noodvermogen: een megaton voor het herstellen van de balans?

Spread, wind

Dat door de opkomst van de nieuwe hernieuwbare energiebronnen de markt onvoorspelbaarder wordt, is gisteren wel gebleken. Heel Nederland had aandacht voor het elektriciteitsnetwerk wegens een dreigend landelijk stroomtekort. TenneT riep gisteren ochtend al noodvermogen af. Echter waren deze bronnen zodanig snel uitgeput, dat op een andere manier de balans moest worden hersteld. TenneT heeft zelf elektriciteit uit het buitenland gekocht. Dit nieuwsbericht bereikte zelfs het NOS journaal!

Hoe werkt het precies?

Echter blijkt de materie soms nog erg complex, want spreken we nou over een megaton of een megawatt? Spreken we van opschakelen of afschakelen? Wat is noodvermogen?

Noodvermogen wordt door TenneT ingezet in situaties waarin het verschil tussen productie en vraag (= belasting) van elektriciteit groter is dan wenselijk, en als de markt voor biedingen regel- en reservevermogen voor balanshandhaving tekortschiet. Dit kan zich voordoen door bijvoorbeeld uitval van een grote centrale, van een verbinding met het buitenland, zoals de NorNedkabel, of van een te lage of hoge productie van hernieuwbare bronnen.

TenneT doet dan een beroep op de partijen waarmee zij een contract voor levering van noodvermogen heeft. Dit zijn partijen die in korte tijd hun afname of productie van elektriciteit sterk kunnen reduceren, of de productie van elektriciteit snel kunnen aanpassen. Hier wordt gesproken over het opschakelen en afschakelen van megawatts elektriciteit om de balans te herstellen.

Sporadisch

Een zodanige vorm als gisteren komt niet vaak voor en gebeurt ongeveer eens in de twee jaar. Noodvermogen wordt echter vaker afgeroepen. Wanneer wordt gekeken naar 2017 is er 31 keer opgeschakeld en 1 keer afgeschakeld, waarbij het opschakelen een gemiddelde duur had van 1,5 uur (minimum van 0,5 en maximum van 3,5 uur) en het afschakelen 1,5 uur duurde.

Geïnteresseerd in het ontvangen van een vergoeding voor het aanbieden van noodvermogen? Via Powerhouse kunt u meedoen aan onze Flexpool, waarmee we gebundelde capaciteit aanbieden aan TenneT. Neem contact met ons op via de gegevens onderaan deze pagina.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.