Minimumprijs voor CO2 in Nederland vanaf 2020

Op de spotmarkt was de clearing, ten opzichte van één dag eerder, bearish. Dit werd vooral veroorzaakt door de hogere productie van stroom via windmolens. De vooruitzichten zijn dat de wind boven het langjarig gemiddelde blijft tot en met donderdag, de productie is echter wel lager dan afgelopen week.

De frontmaand november werd in Nederland marginaal duurder. In België en Frankrijk werd dit contract echter fors duurder. Redenen zijn de lage beschikbaarheid van kerncentrales in met name Frankrijk, maar toch ook wel de nog altijd hoge spotclearing die we zien voor oktober in deze landen..

Lange termijn

Verderop in de curve ging was het sentiment bullish. De curve opende onder het niveau van één dag eerder, maar gedreven door een hogere kolenprijs en CO2-prijs steeg de curve. Opmerkelijk is de stijging die plaatsvond in Nederland voor de Cal20. In het regeerakkoord wordt gesproken over een minimumprijs voor CO2 die gaat oplopen van 18 EUR in 2020 tot 43 EUR in 2030. Ondanks dat deze regeling nog niet gedetailleerd is uitgewerkt, reageerde de markt hier bullish op.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.