LNG van Qatar naar Europa

Qatar is de grootste leverancier van LNG aan Europa en is van plan dit uit te breiden in de aankomende jaren. Een interessante ontwikkeling als alternatief voor gas vanuit Noorwegen en Rusland.

Gasproductie in Nederland, storages in Europa en pijpleidingen vanuit Rusland en Noorwegen: het zijn de bekende manieren om gas bij de huishoudens in Europa te krijgen. Maar er is nog een bron in opkomst: Het vervoeren van LNG, Liquified Natural Gas, in tankers vanuit Amerika, het Midden-Oosten en soms Noorwegen. LNG is dezelfde vorm van aardgas die we gebruiken in Nederland, maar dan onder hoge druk samengeperst waardoor het 1/600e van het volume inneemt.

Op dit moment komt het overgrote deel van de tankers uit het Midden-Oosten, zoals te zien is in de tabel hieronder. Qatar heeft een van de grootse gasvelden ter wereld met een capaciteit van 13.000 miljard m3 gas (ter vergelijking: het gasveld in Groningen begon met 2.800 miljard m3 gas, waarvan nog 1.100 miljard m3 over is). Aangezien er geen pijpleiding is vanuit Qatar richting Europa en Azië, is het land sinds een aantal jaren bezig om gas te exporteren via tankers gevuld met LNG.

In onderstaande grafiek is te zien dat Qatar een vijfde plek in neemt van leveranciers van gas (pijpleidingen en LNG) richting Europa. Na de grote leveranciers als Noorwegen en Rusland en de landen waar het gas doorheen stroomt (Oekraïne en Wit-Rusland), is Qatar de grootste speler. In 2006 is Qatar de grootste exporteur van LNG geworden en het land heeft aangegeven deze lijn door te blijven voeren.

Extra Europese aardgas import per land of origine, te denken aan flexibel volume uit storages, extra productie van gasvelden en LNG. 

Bron: Eurostat

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.