Kwaliteit gasconversie loopt tegen grenzen aan

Gas Groningen

Gisteren waarschuwde GTS (Gasunie Transport Services) om 11:00 uur dat de maximale capaciteit van kwaliteitsconversie in zicht is. Het gas uit Groningen is zogenaamd laagcalorisch gas. Alle installaties in Nederland, van het kooktoestel thuis tot en met de branders van gascentrales, zijn ontworpen voor dit laagcalorische gas. Gas uit Rusland en Noorwegen is hoogcalorisch gas. Het is mogelijk om van hoogcalorisch gas naar laagcalorisch gas te gaan door stikstof in het gas te injecteren.

Gasunie heeft met het oog op de toekomt een aantal van deze kwaliteitsconversie-installaties staan. Dit omdat natuurlijk verwacht wordt dat er steeds minder gas in Groningen gewonnen zal gaan worden en het meeste gas dus geïmporteerd zal gaan worden: allemaal hoogcalorisch gas. Het is opmerkelijk dat we aan het begin van de winter zijn en dat GTS niet in staat is om voldoende gas te converteren bij de huidige maximaal Groninger gasproductie. Het is zeker iets om in de gaten te houden. Voorlopig werd het gisteren opgelost met extra onttrekking uit storages. Maar later in de winter zou dit bij lagere storage niveaus nog wel eens mee kunnen gaan spelen in de prijs.

Vooralsnog had het gisteren geen enkel effect. In eerste instantie begonnen de prijzen op de prompt te dalen, om aan het eind van de dag bijna onveranderd weer uit te gaan. Veel volatiliteit intradag dus, maar niet dag op dag.

Lange termijn

De lange termijn ging gisteren wel flink omlaag. Eergisteren was de stijging toch wat te overtrokken en kwamen de prijzen vanaf Q2-18 omlaag. De hele curve daalde met ongeveer 0.15 Eur/MWh gemiddeld. Zowel aan de voorkant, Q2-18 als aan de achterkant, Cal21. De backwardation liep dus weer wat verder op.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.