Kou leidt tot hoogste gasprijs in 5 jaar

De korte termijn opende voor de DayAhead (DA) en Balance of Week (BOW). DA handelde gisteren aan het eind van de dag naar 34,50 Eur/MWh toe. TTF zat de afgelopen nacht echter erg short en prijzen zijn voor de intradag (WD) zelfs op 90,00 Eur/MWh verhandeld.

Het gaf gisteren een bijzonder beeld voor de frontmaand waarin nog twee BOW-dagen zaten, donderdag en vrijdag. De BOW ging naar 27,00 Eur/MWh toe en is daarboven niet meer verhandeld. Het zorgde er wel voor dat de frontmaand maart van een laagste prijs in de ochtend van 18,275 Eur/MWh naar 19,15 Eur/MWh opliep. Voor morgen verwachten we dus nog hogere prijzen voor de DA.

Voor vrijdag zijn we wat voorzichtiger omdat in de nacht de temperaturen minder hoog zullen zijn dan vannacht en morgennacht. In het weekend gaan de temperaturen weer omhoog naar iets onder normaal. In de ons omringende landen is het sowieso warmer de komende dagen en de relatief lage prijs voor maart van 19,15 Eur/MWh is dus wel onderbouwd. Maar het blijft een zeer nerveuze markt die voornamelijk omhoog gaat, maar waar een groot stuk onzekerheid in blijft zitten tot en met vrijdag.

Lange termijn

Alle ogen waren op de prompt gericht. Zoveel spanning er op de prompt was, op de curve was deze volstrekt afwezig. De markt daalde tussen de 0,05 en 0,10 Eur/MWh op een dalende kolen- en olieprijs. We blijven hier neutraal tot bearish.

 

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.