Kolenprijs omlaag op de curve

Olie

De cijfers van de Amerikaanse overheid lieten gisteren een flinke daling van de ruwe olievoorraden zien. Daar stond een onverwachte stijging van distillaten en benzinevoorraden tegenover. Er kunnen nog geen conclusies uit getrokken worden voor de langere termijn, maar de afname is op dit moment veel minder dan raffinaderijen produceren in de VS. Het leidde dan ook niet tot een stijging van de olieprijs, maar juist tot een daling.

Naast deze wekelijkse data kunnen we wel stellen dat de fundamentele argumenten voor olie bearish zijn en dat de olieprijs op dit moment voornamelijk door mogelijke gebeurtenissen, dus door sentiment, hoog worden gehouden. Problemen in Venezuela en gevechten in Libië kunnen op korte termijn voor een tijdelijke situatie mindere productie gaan zorgen, maar voorlopig is dat effect er nog niet.

Ook kijkt de markt natuurlijk reikhalzend uit naar de OPEC-meeting morgen. Daar zal definitief beslist worden of de productiebeperkingen van OPEC samen met Rusland en andere niet-OPEC-landen zullen worden voortzet. Het feit dat erover gesproken zal worden en dat dit noodzakelijk lijkt, is op zich al een bearish argument. Wanneer de vraag voldoende is, hoeft men zich niet af te vragen of er niet te veel geproduceerd wordt.

Kolen

De prijs voor kolen op de frontmaand ging gisteren weer verder omhoog naar 98,40 USD/ton. De Cal19 moest echter inleveren en gleed langzaam omlaag tot de sluiting 87,00 USD/ton. Dit zorgt ervoor dat de licht stijgende trend van de afgelopen twee weken inmiddels wel is afgezwakt en de kolenprijs voornamelijk zijwaarts beweegt. De markt kijkt vooral naar de Cal19 en daar had de kolenprijs wel een bearish effect op de andere commodities.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.