Kolenimport China opnieuw hoger

De vraag uit China naar kolen neemt alleen maar toe. Gisteren werd bekend gemaakt dat de import van kolen door China in september opnieuw was toegenomen. Daarmee is de import (tot en met september) bijna 14% hoger dan vorig jaar. Hogere prijzen zijn daarmee waarschijnlijker dan lagere kolenprijzen.

Gisteren handelde de kolenprijs op het niveau van vrijdag en sloot ook bijna onveranderd ten opzichte van vrijdag.

Olie

De olieprijs bewoog tot de opening van de markt in de VS de hele dag omlaag, om daarna omhoog te handelen en uiteindelijk bijna onveranderd ten opzichte van vrijdag te sluiten. De positieve stemming van vrijdag was gisteren flink minder. Tot vorige week was de markt positief over een verlenging van de afspraken over productiebeperkingen tussen OPEC en Rusland. Dit zou 30 november besloten worden op een vergadering van de OPEC. Maar er komen langzaam steeds meer zaken die een akkoord wat minder waarschijnlijk maken.

Een reden is dat Rusland simpelweg geld nodig heeft en dit eigenlijk alleen kan realiseren door de verkoop van olie en gas. Bovendien springen andere olieproducerende landen onmiddellijk in het gat dat de OPEC en Rusland laten vallen. En het is vooral de VS die er van profiteert. Aan de andere kant is het bijna noodzaak voor OPEC en Rusland om het akkoord wel te verlengen. In maart eindigt het akkoord en als het niet verlengd wordt, verwachten analisten een forse sell off van de olie. Uiteindelijk komt het steeds neer op een groeiend aanbod bij een minder snel groeiende vraag.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.