Gasmarkt voorshands omhoog op advies SodM

Gas Groningen

Vandaag om 10:00 uur publiceert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het langverwachte advies over de gaswinning in Groningen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat, Wiebes. In eerste instantie leidde de veranderde, koudere, weersvoorspellingen tot een lichte stijging, die daarna overgenomen werd als opmaat naar de publicatie van het advies vandaag.

Vanaf 12:00 uur begon de markt vanaf de hogere opening langzaam verder te stijgen. Op de hele korte termijn, de Withinday en Dayahead viel het nog wel mee. Maar vanaf Feb18 ging de markt stevig omhoog. Waar het nu naartoe gaat is erg moeilijk te zeggen.

We denken dat in het advies een flinke reductie van de productie zal zijn opgenomen. Een verder stijging van 0.50 Eur/MWh vanaf de sluiting van gisteren is zeker niet ondenkbaar, maar zelfs meer ook. Maar we zijn al meer verrast in deze zaak. Gisteren ging de markt al meer dan 0.6 Eur/MWh omhoog ten opzichte van eergisteren. Een deel is dus al in geprijsd. Niet eenvoudig, het is bijna onmogelijk tevoren te bepalen wat de werkelijke invloed van een nog onbekende reductie van de productie uit Groningen op de prijs zal gaan worden.

De voorzet van het SodM was duidelijk. Men zal geen rekening houden met eventuele gevolgen in het vaststellen van een productievermindering; veiligheid staat voorop.

Het zal vandaag onrustig zijn. Maar deze onrust zal langzaam minder worden tot halverwege maart. Eind maart heeft Wiebes beloofd met een beslissing over de productie te komen. In de aanloop daar naartoe zal de onrust weer oplaaien. Vanmorgen opende de markt hoger.

Lange termijn

Onder invloed van de aanstaande publicatie van het advies van de SodM ging ook de curve omhoog. Opvallend genoeg was de grootste stijging op de frontmaanden Feb18 en Mar18 van 0.8 Eur/MWh en vanaf daar gingen de prijzen langzaam minder hard omhoog met een stijging van 0.15 Eur/MWh aan de achterkant. We hadden eigenlijk verwacht dat de markt vooral in de Win18 het hardst zou gaan stijgen. Wat we nu zien is een enorme toename van de backwardation.

Gas

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.