Gas verder omhoog, minder productie uit Groningen

Gas Groningen

Naast de fikse injecties in storages is de afgelopen dagen de NAM steeds minder gas aan het produceren. Of dit in lijn is met de afspraken, de NAM zou vlak blijven produceren, kunnen we nergens terugvinden. Het kan ook zijn dat de vlakke productie per seizoen is. Weinig in de zomer, meer in de winter. Het is erg onduidelijk. Het kan ook zijn dat dit een gevolg is van onderhoud dat eerder werd aangekondigd, maar daar valt niet uit op te maken dat dit grote invloed heeft op de productie.

Hoe dan ook zorgt het in elk geval voor een flinke prijsstijging. Het is vooral de Balance of Month en de frontmaanden en de Q318 die omhoog gaan.

Toch leken, na de stijging, de prijzen toch wat meer zijwaarts te gaan bewegen. Het lijkt er op dat we langzaam aan de top van de markt beginnen te komen. We zijn nog licht bullish, maar gaan langzaam toch richting een zijwaartse beweging. Een plotselinge daling behoort ook nog tot de mogelijkheden. Toch denken we dat het mei contract op TTF nog wel naar de 19,00 Eur/MWh zou kunnen gaan.

Lange termijn

Er is uiteraard druk vanuit de korte termijn, maar op de langere termijn is de stijging vooral te koppelen aan de stijgende olie- en kolenprijzen. De druk vanuit deze twee commodities richting de gasprijs blijft onverminderd groot. We denken dat de markt nog wel iets verder omhoog kan. Maar het kan ook zomaar ineens over zijn. We zijn beducht voor plotselinge prijsdalingen.

 

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.