Congestie op het elektriciteitsnet

Spread, wind

Op de onbalansmarkt in Nederland waren er gisteren hoge prijzen te zien. Dit werd veroorzaakt door transportproblemen van het noorden naar het zuiden. In het noorden mochten centrales niet meer opregelen ten opzichte van het originele draaiplan. Daarnaast heeft Tennet geprobeerd deze centrales af te laten regelen via blokbiedingen.

Omdat het land als geheel wel in balans moet blijven, moet al het vermogen dat in het noorden wordt afgeregeld elders worden gecompenseerd, met hoge onbalansprijzen als gevolg. Ook vandaag is er tot en met het einde van de dag sprake van congestie. De frontmaand, februari, werd marginaal goedkoper.

Lange termijn

Verderop in de curve werd er vooral gereageerd op de geruchten dat Duitsland de CO2 uitstoot doelstellingen voor 2020 niet gaat halen. De markt verwacht op basis van dit bericht dat er voor 2025 geen significante wijzigingen zullen plaatsvinden in het productiepark: de bruinkool- en kolencentrales blijven dus waarschijnlijk gewoon beschikbaar voor de achterkant van de curve. Hierdoor daalden de prijzen vanaf Cal20.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.