China hard op weg om ook grootste gasimporteur te worden

De prijzen voor de Day Ahead stonden flink onder druk door de warme weersvoorspelling voor de aankomende dagen. Echter, vanaf volgende week lijkt de temperatuur tijdelijk onder het gemiddelde te gaan, wat de prijzen voor BOM relatief hoog houdt.

Opmerkelijk was dat het TTF-systeem in de middag snel short ging, wat gedreven werd door de powermarkt. Door de hoge windsnelheden werden windparken uitgeschakeld met hoge onbalansprijzen tot gevolg. Hierop sprongen gascentrales aan die het systeem uit balans brachten. Voor de prijzen op Within-Day had dit weinig effect; het systeem scheerde langs de rand van een onbalans call.

Lange termijn

Een lagere opening voor de prijzen op de curve, voornamelijk gedreven door een lagere olieprijs en een zwakker Brits pond. Echter, gedurende de dag nam de olieprijs toe, wat zorgde voor een kleine stijging op de contracten tot en met Cal19.

Uit cijfers van de Chinese import van energie is gebleken dat het land in 2017 een enorme stijging heeft laten zien van geïmporteerd aardgas. Na de VS en Rusland is het de derde verbruiker ter wereld en importeert het ongeveer 40 procent van het benodigde gas. Na Japan (84 miljoen ton, vooral LNG) is het de tweede importeur ter wereld met 67 miljoen ton (vooral gas via pijpleidingen). De verwachting is dat China in 2018 de grootste importeur wordt, maar niet van LNG, dat zal Japan waarschijnlijk blijven tot 2028.

Bel mij
terug
Vul uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.